Java vs Chrome

Mozgolódok kicsit más játékok körül is és a mai nap az alábbi hírre lettem figyelmes a Runescape hírei között (aki nem ismerné ez egy a dso-hoz hasonlóan java alapú böngészős játék)

forráshttp://services.runescape.com/m=news/easter-eggs-periments--holiday-mini-quest?jptg=ia&jptv=community_news

Ez röviden annyit tesz, hogy a google chrome böngésző nem támogatja tovább a Java-t így a játékkal sem lehet majd játszani, és, hogy miért is írok én erről egy DSO-val kapcsolatos blogban? Nagyon egyszerű mivel a DSO is java alapú, persze nincs semmi információm róla, hogy ez mennyire fogja érinteni a DSO-t is, de valószínűnek tartom, hogy a drakensang se lesz ezentúl elérhető chromeban.

  • NPAPI support by Chrome The Java plug-in for web browsers relies on the cross platform plugin architecture NPAPI, which has long been, and currently is, supported by all major web browsers. Google announced in September 2013 plans to remove NPAPI support from Chrome by "the end of 2014", thus effectively dropping support for Silverlight, Java, Facebook Video and other similar NPAPI based plugins. Recently, Google has revised their plans and now state that they plan to completely remove NPAPI by late 2015. As it is unclear if these dates will be further extended or not, we strongly recommend Java users consider alternatives to Chrome as soon as possible. Instead, we recommend Firefox, Internet Explorer and Safari as longer-term options.

Forrás: https://java.com/en/download/faq/chrome.xml

Aki kicsit beleakarja magát ásni az okokba azoknak tudom még ajánlani ezt a bejegyzést: http://blog.chromium.org/2013/09/saying-goodbye-to-our-old-friend-npapi.html

A változás a Runescape honlapja szerint már áprilisban bekövetkezik majd: https://www.runescape.com/browser-support

Felületesen beleolvasva teljesen logikusnak tűnik a dolog, hogy kikukázzanak egy 90es évekbeli rendszert ha biztonsági rést jelentenek és mindez nem új keletű, hanem már évek óta tervezik. Biztos lesz majd hivatalos hír a Bigpoint részéről is, de addig se lepődjön meg senki ha véletlenül egyik napról a másikra nem tud majd játszani a chromeból.